Wat is een steekmaat?

Wanneer je nieuwe velgen onder je auto wil plaatsen moet je rekenschap houden met een aantal punten. De steekmaat is daar èèn van. De steek van de velg heeft betrekking op het monteren van de velgen op de naaf van de auto. De steek wordt omschreven met twee getallen: Het aantal boutgaten x de diameter van de denkbeeldige cirkel die door het hart van de boutgaten getrokken wordt. Wanneer er bij de velg een aanduiding is van een steek van 4x 100 betekend dit dat de velg 4 gaten heeft voor de wielbouten met een steekcirkel van 100 milimeter.

Hoe meet ik de steekmaat van mijn velgen?

De steek van een een velg is in principe eenvoudig te meten. Bij een velg met 4 en 6 wielbout gaten kun je de twee tegenovergestelde gaten van hart tot hart meten. Dat is dan de steekmaat van je velg.

Wanneer je een velg hebt met 5 boutgaten (o.a. het geval bij volkswagen) is het iets minder eenvoudig eenvoudig om te berekenen. Maar dit kun je op twee manieren doen:

  • Je tekent een (denkbeeldige) cirkel over de gaten van de velg om de diameter van de steekcirkel te meten.
  • Vervolgens meet je de afstand vanaf de rand van een boutgat naar halverwege een tegenoverliggend boutgaat (je slaat eigenlijk 1 boutgat over).

Een van de steekmaten die veel voor komt is de steek van een Volkswagen Golf 5. 5×112. De waarde van deze steekmaat houdt in dat de velg 5 gaten heeft en dat de diameter van de cirkel door de harten van de boutgaten 112 milimeter is.