ET Waarde, wat is dat nou eigenlijk?

De ET waarde die altijd bij velgen wordt weergegeven is een waarde welke de wielbolling bepaald. ET waarde komt van het Duitse ” Einpress Tiefe” wat wat offset of wielbolling betekend. Deze waarde wordt altijd in millimeters aangegeven.

Zoals jullie wellicht weten bestaat een velg voor een auto altijd uit twee delen. Het ene deel wordt de band om gemonteerd en het andere deel (de schijf) is ervoor om de velg aan de auto te monteren met wielbouten.Als de schijf waar de wielbouten normaal gesproken in zitten precies in het midden van de velg zit, betekend dit dat de velg een ET 0 waarde heeft.et waarde velgen
Wanneer  je zo min mogelijk slijtage wilt hebben dient het wiel zo goed mogelijk gecentreerd te worden boven het wiellager. De ET waarde is gelijk aan de ruimte tussen het wiellager en de bevestigingsplaats.
Hoe lager de waarde van ET hoe verder je wiel dan naar buiten komt te staan.

Per merk en zelfs per model auto kan de ET waarde flink verschillen. De ene auto heeft een lage ET van 15 tot 28 mm, de ander een gemiddelde ET waarde van 35mm en sommige auto’s hebben zelfs een hoge ET vanaf 40mm.

Aan de linkerzijde wordt een velg afgebeeld met een et-waarde van 30 millimeter. Aan de rechterzijde een velg met een ET van 40 millimeter. De velg valt hierdoor verder naar binnen.

Hoe hoger de ET-waarde van de velg, hoe verder de velg naar binnen valt. Is de ET lager, dan steekt de velg verder naar buiten.