Wat is de juiste bandenspanning?

De bandenspanning wordt altijd weergegeven in aantal Bar. De juiste bandenspanning is per auto verschillend. Dit hangt vooralBandenspanning af van het gewicht van de auto. Als je het echt goed wil doen heb je wanneer de auto beladen is ook nog een andere bandenspanning dan wanneer deze niet helemaal beladen is. De bandenspanning kun je controleren bij een benzinepomp.Vaak hangen daar wel tabellen met alle merken en modellen auto’s. Je kunt natuurlijk ook zelf een bandenspanningsmeter kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij Conrad.nl

Heb je een vrij nieuwe auto dan kan het zelfs zo zijn dat de auto de bandenspanning bij houdt. Wanneer je bandendruk dan te laag is geeft je boordcomputer een melding.

Wanneer je je bandenspanning gaat meten moet je rekenschap houden met:

  • Meet de bandendruk altijd wanneer de band koud is. (Dus niet na een lange rit)
  • Tijdens het rijden krijg je vaak een hogere bandenspanning door de warmte. Dit is normaal en mag niet gecorrigeerd worden. Anders rij je straks met een te lage bandendruk.
  • De druk van de banden op dezelfde as moeten altijd hetzelfde zijn.
  • De bandendruk kan van vooras en achteras kan verschillend zijn.
  • Zorg altijd dat je de ventieldopjes altijd weer strak vast draait. Deze beschermt het ventiel tegen vuil en stof. Je hebt dan minder kans op lekken bij het ventiel.
  • Wanneer er een ventieldopje stuk is, is het raadzaam deze zo spoedig mogelijk te vervangen.

Wanneer moet ik de druk van mijn meten?

Bij normaal gebruik zou je normaal gesproken om de 4 weken even de druk van je autobanden moeten controleren. Wanneer je langere ritten gaat maken, op hoge snelheid gaat rijden of een zware lading hebt kun je het beter nog een keer extra controleren.

Bandenspanning reservewiel

Iets wat vaak vergeten wordt is de bandenduk van je reservewiel. Als je een lekke band hebt is een leeg reservewiel wel het laatste waar je op zit te wachten. Controleer je de spanning van je banden, neem dan ook even je reservewiel mee! Vaak staat er aan de binnenzijde van je tankklep wel de bandenspanning voor je auto. Staat dit er niet, dan kun je in ieder geval wel ongeveer 2,5 bar aan houden.